Behendigheid

Wat is behendigheid?
Behendigheid is een vorm van hondensport. Een sport waarin een baas met zijn hond een van te voren uitgezet parcours loopt binnen een bepaalde tijd. Het parcours bestaat uit een X aantal hindernissen die door de hond genomen moeten worden op bevel van zijn baas. Na vele uren van trainen beheerst u uiteindelijk een hele leuke tak uit de wereld van de hondensport.

Wie mag behendigheid doen?
In principe kan en mag iedereen behendigheid beoefenen maar, zoals overal en altijd zit er een addertje onder het gras.
Een goede conditie van de hond maar, zeker niet minder van het baasje is een vereiste!!!!
Ook zijn er een aantal uitzonderingen. De volgende honden zijn erg blessuregevoelig:

1) Honden jonger dan 1 jaar. (i.v.m. beendergestel en gewrichten)
2) Hele grote, of zware honden, of honden met een in verhouding lange rug.

Wanneer beginnen met behendigheid?
Verstandig is om pas te beginnen met behendigheid als u eerst uw hond redelijk tot goed onder appèl hebt staan. Dit omdat u het parcours normaal gesproken aflegt met een onaangelijnde hond en het dus leuker blijft voor u en uw hond als u hem niet steeds aan de andere kant van het veld hoeft op te halen omdat hij/zij ''weer eens uitbreekt''. Dus een gehoorzaamheidscursus vooraf is aan te bevelen zoals bijvoorbeeld : Elementaire Gehoorzaamheid of hoger.

Het is altijd leuk en plezierig
Behendigheid is een sport maar, met een enorme knipoog naar plezier. Als het voor uw hond plezierig en leuk blijft zult u merken dat hij/zij ook met steeds meer plezier alle opdrachten voor u uitvoert. De rode draad in behendigheid is plezier en beloning. Als het goed gaat dan beloont u de hond uitbundig. Gaat het een keer fout dan wordt u niet boos maar, u spreekt de hond bemoedigend toe en u probeert het samen nog eens, enzovoorts. Beloning: braaf, een brokje/snoepje of een speeltje.


Toestellen

 
De hoogtesprong is een toestel dat op drie verschillende niveau’s kan worden gelegd, namelijk 20, 40 of 60cm. (Afhankelijk van de grootte van de hond)
Het commando is: Hoog
 
De band is in principe een hoogtesprong. Verschil; de hond moet ergens doorheen springen.
Het commando is: Band
 
De A-schutting is een toestel waar de hond ‘’overheen klimt’’ en is een raakvlaktoestel. Vlakken moeten worden geraakt bij de op en afsprong.
Het commando is: Over
 
De breed is een lage sprong over vier achter elkaar liggende dwarsliggers van verschillende hoogten.
Het commando is: Breed
 
De paaltjes is een toestel waarbij 12 paaltjes in een rechte lijn achter elkaar, met een onderlinge afstand van 60cm zijn geplaatst.
Het commando is: Paaltjes
 
De wip is net als de a-schutting een raakvlak toestel dus ook hier moeten, tijdens het op en aflopen, de vlakken geraakt worden.
Het commando is : Wip
 
De kattenloop is net als de a-schutting en de wip een raakvlak- toestel dus ook hier moeten de raakvlakken worden geraakt.
Het commando is: Over
 
De slurf is een toestel dat altijd recht ligt. De achterkant hangt af dus de hond moet zijn weg naar buiten ‘’zoeken’’. Voor veel honden vergt het veel (leuke!) oefening om dit toestel onder de knie te krijgen.
Het commando is: Door
 
De tunnel is een toestel dat lijkt op de slurf maar zonder het afhangende achterstuk. de tunnel kan in verschillende vormen neergelegd worden, maar om te beginnen ligt hij altijd recht. ook kan hij korter of langer ‘uitgelegd’ worden.
Het commando is: Door
 
De tafel is een toestel waarvan het de bedoeling is dat de hond er opspringt en er tenminste 5 seconden op blijft staan.
Het commando is: Tafel